Nehanbím sa to priznať, že som až po uši zamilovaná do
červenej šošovice. Dá sa tak krásne kombinovať s rôznymi druhmi zeleniny,
s ryžou, zemiakmi, rybou, a to ani nehovorím o tej rozprávke v papuľke,
keď k nej šuhnete nejaké to indické korenie. Dovolím si malú ódu na čočku s originálnym rýmom
ABAB :
Už si chystám panvicu,
dnes mám chuť na šošovicu.
A sa mi tak marí,
dnes spravím ju s kari.
Tú krásnu červenú mäkkú kočku,
lahodnú to strukovinu, čočku.
4 porcie / príprava 20 minút |
Čo na to?
200 g čočky (je to krásne české slovo, inak pre slovákov
šošovica)
olej
cibuľa
2 lyžicky korenia garam masala
1-2 strúčiky cesnaku
soľ
bobkový list
šťava z polky citróna
kokosové mlieko
Ako na to?
Posekanú cibuľku a cesnak hodíme na olej, chvíľu
posmažíme, pridáme prvú lyžičku garam masala. Šošovicu premyjeme pod vodou a odkvapkanú
pridáme na olej. Podlejeme dostatkom vody, šupneme tak bobkový list. Ale
dávajte na tú mrchu pozor, rada prihára! Žiadne odbiehanie ku Fejsbúku! Za 10-
15 minút je čočka mäkká, už len osolíme, priáme trochu citrónovej šťavy, druhú
lyžičku garam masala a na záver pol konzervy kokosového mlieka. Ten tomu
dodá ten správny šmrnc!
Ideálnou prílohou sú indické placky chapati. Sú veľmi
jednoduché, pomoc môžete v tomto prípade hľadať aj u nie veľmi
vareniazdatného suseda, frajera, spolubývajúceho atď. Hladkú múku, vodu a štipku
soli vymaglíme rukami, tak aby Vám z toho šli urobiť guličky a tiež,
aby sa to všade nelepilo. Vyvaľkáme s pomocou múky, tvar je na Vás, mne
väčšinou výjdu trochu amorfné, ale na tom až tak nezáleží. Chapneme to na suchú
panvicu a počkáme až sa to schrumkaví z oboch strán (čiže to musíte
občas aj otáčať).
Gratulujem, teraz ste takmer majstri československej indickej kuchyne :-)
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára