sobota 26. januára 2013

Pholievkah indická čhočková

Nehanbím sa to priznať, že som až po uši zamilovaná do červenej šošovice. Dá sa tak krásne kombinovať s rôznymi druhmi zeleniny, s ryžou, zemiakmi, rybou, a to ani nehovorím o tej rozprávke v papuľke, keď k nej šuhnete nejaké to indické korenie. Dovolím si malú ódu na čočku s originálnym rýmom ABAB :

Už si chystám panvicu,
dnes mám chuť na šošovicu.
A sa mi tak marí,
dnes spravím ju s kari.
Tú krásnu červenú mäkkú kočku,
lahodnú to strukovinu, čočku.

4 porcie / príprava 20 minút

Čo na to?

200 g čočky (je to krásne české slovo, inak pre slovákov šošovica)
olej
cibuľa
2 lyžicky korenia garam masala
1-2 strúčiky cesnaku
soľ
bobkový list
šťava z polky citróna
kokosové mlieko



Ako na to?


Posekanú cibuľku a cesnak hodíme na olej, chvíľu posmažíme, pridáme prvú lyžičku garam masala. Šošovicu premyjeme pod vodou a odkvapkanú pridáme na olej. Podlejeme dostatkom vody, šupneme tak bobkový list. Ale dávajte na tú mrchu pozor, rada prihára! Žiadne odbiehanie ku Fejsbúku! Za 10- 15 minút je čočka mäkká, už len osolíme, priáme trochu citrónovej šťavy, druhú lyžičku garam masala a na záver pol konzervy kokosového mlieka. Ten tomu dodá ten správny šmrnc!
Ideálnou prílohou sú indické placky chapati. Sú veľmi jednoduché, pomoc môžete v tomto prípade hľadať aj u nie veľmi vareniazdatného suseda, frajera, spolubývajúceho atď. Hladkú múku, vodu a štipku soli vymaglíme rukami, tak aby Vám z toho šli urobiť guličky a tiež, aby sa to všade nelepilo. Vyvaľkáme s pomocou múky, tvar je na Vás, mne väčšinou výjdu trochu amorfné, ale na tom až tak nezáleží. Chapneme to na suchú panvicu a počkáme až sa to schrumkaví z oboch strán (čiže to musíte občas aj otáčať). 
Gratulujem, teraz ste takmer majstri československej indickej kuchyne :-) 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára