pondelok 21. januára 2013

Zelený optimizmus do žíl s acidkom

Poznáte to. Normálka, všetko sa kazí, slnko nesvieti, lampa nesvieti, uviazli ste v zápche, máte...skrátka shitty day. Chce to trochu optimizmu, trochu pookriať. Chce to jednoducho zelenú a na všetko ostatné sa vybodnúť. Vyrieši to hrášková polievka...aspoň dočasne.

4 porcie / príprava 25 minút

Čo na to? 

1 balenie hrášku (400g)
1 cibuľa
2 menšie zemiaky
1,5 dcl acidka
soľ, korenie
olivový olej
muškátový oriešok (ten je veľmi dôležitý!!!)
slanina (ďalší optimistický element receptu, najmä pre meatlovers)

Ako na to? 

Cibuľu osmažíme do zlata na olivovom oleji, nemusíte ju ani veľmi krájať, neskôr ju aj tak rozmixujeme. Nasledujú nakrájané zemiaky a mrazený hrášok (v sezóne bez hanby aj čerstvý, ak máte čas si kúsok polúskať). Teraz to trochu zaprská, nezľaknite sa! 
Chvíľu osmažíme a zalejeme cca 1,5 l vody. Necháme variť 15 minút. Odstavíme zo sporáku, osolíme, okoreníme a teraz prichádza podstatná časť premeny vývaru na hladký krém. Pomôžeme si dnešnou vymoženosťou, tyčovým mixérom, ktorý to zvládne za minútku. Ochutíme muškátovým orieškom, dodá krému výraznú chuť. Polievku už nevaríme, do horúcej nakoniec pridáme acidko. Aby sme ulahodili aj mužským mäsožravcom na hotovú porciu dáme plátok do chrumkava opraženej slaninky.
Máme skvelý ľahký krém a stvorili sme ho bez použitia múky a bujónu! Garantujem, že nikto nebude proti takejto polievočke namietať a Váš deň bude zrazu wunderbaaar!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára