štvrtok 24. januára 2013

Šampiňónový krém "že dovi dopo"

Niežeby som bola vyznávačkou kašovitých jedál pre bezzubých, ale krémové polievky sú na nezaplatenie. Keď človek nestíha, stačí mu taký šampiňónový krém, k tomu nejaká chrumkavá bagetka a je vybavené. Tak na 3 hodinky máte od hladu pokoj.
Nie je to síce nič pre tých čo držia dietky, ale opäť som trošku improvizovala a výsledok bol výborný aj bez zbytočných ingrediencií.

3 porcie / príprava 25 minút

Čo na to?

asi 8 čerstvých šampiňónov (ale čím viac, tým lepšie)
maslo
cibuľa
rozmarín
1 dcl čierneho piva
biele korenie, soľ
½ téglika šľahačkovej smotany
trochu citrónovej šťavy
1 lyžička solamilu (môže a nemusí byť)

Ako na to?

Na maslo dáme posmažiť cibuľku, pridáme rozmarín, nech sa nám pekne rozvonia. Hodíme tam umyté a nakrájané šampiňóny, osolíme, okoreníme a podlejeme čiernym pivom! To som náhodne našla v komore a vravím si, že to nemôže byť zlé. A naozaj! Tá vôňa čo sa zrazu vyplazila z hrnca ma skoro posadila na zadok. Po 3 minútkach pridáme ešte vodu, ale s mierou. Duste 10-15 minút.
Keď to máme všetko pekne mäkké, vyberieme za lyžicu – dve hríbikov bokom. Tie nie sú od macochy, pridáme ich do polievky neskôr, nech je do čoho zahryznúť. Zbytok rozmixovať, prosím. Najlepšie do hladka.
Teraz pridáme tie hubky od macochy...Necháme ešte prevrieť, v smotane rozmiešame lyžičku solamilu a šup do polievky. Už len zamiešať a dochutiť citrónovou šťavou. Dobrotu urobí určite aj nasekaná petržlenová vňať. Hotovo. Máme zupku luxusovu aj pre vyberavé typy či náročné svokry.

1 komentár:

  1. myslím že solamil už nie je potrebný keď je tam šľahačková smotana, dá sa kúpiť aj 40 a viac percentá a to úplne postačí:)

    OdpovedaťOdstrániť