utorok 22. januára 2013

Easy - going bramboračka

Viem, že by ma teraz bratia Česi nepochválili, že im kefrem do kuchyne, ale ja ju celkom obľubujem. A už nejaký ten rok sa snažím to podstatné odkukať. Študujem jedálne lístky v českých hospodách plné  „bravčových výpečkov“, „zelí ze škopku“ a „pečených kolien“ a nikdy sa neprestávam čudovať, ako tieto antivitamínové bomby pôsobia lahodne na moje chuťové poháriky. Spravíme kompromis a zjednodušíme už jednoduché a mäsom nepoznačené geniálne české jedlo. Ladies and gentlemen ... Bramboračka!


3 porcie / príprava 30 minút

Čo na to?

1  mrkva
1 petržlen
1 menšia cibuľa
kúsok zeleru
2 brambory
sušené huby
cesnak (ideálne nie čínsky!)
olej
1 lyžica hladkej múky
soľ, korenie
majoránka
bobkový list a drvený kmín

Ako na to?

Cibuľa, mrkva a petržlen tvoria základ celej dobroty. Speníme ich na oleji, zasypeme múkou. Tú si pri tomto recepte nedokážem odpustiť, keďže „jíška“ je zlatý poklad českej kuchyne a bez nej by lyžicka v ničom nestála. Pridáme vodu. Po zasyčaní (to už poznáme) pridáme ešte nakrájané zemiaky, kúsok zeleru (ten je tu len pre chuť, na vyvarenie), vopred namočené huby, osolíme, pridáme bobkový list a necháme povariť cca 20 minút, nech všetko pekne zmäkne.
Po vyššie uvedenom čase, prichádza na rad cesnak. Prosím, neurážajte toto jedlo čínskou napodobeninou cesnaku. Ten český, stojí za to a stačí ho aj jeden strúčik. Tak ho tam nastrúhajte. Končíme s korením, kmínom a riadnou ranou majoránky (nešetriť!!! 3 lyžičky povinne), „ať to tady zavoní“ a prípadne ešte dosolíme.
Bramboračka na svete!
Ak sa už nie je na čo v živote spoľahnúť na jedno sa môžete určite. Kombinácia BRAMBORY-MAJORÁN-ČESNEK funguje od kedy je svet svetom a funguje spoľahlivo.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára