Viem, že by ma teraz bratia Česi nepochválili, že im kefrem
do kuchyne, ale ja ju celkom obľubujem. A už nejaký ten rok sa snažím to
podstatné odkukať. Študujem jedálne lístky v českých hospodách plné „bravčových výpečkov“, „zelí ze škopku“ a „pečených
kolien“ a nikdy sa neprestávam čudovať, ako tieto antivitamínové bomby
pôsobia lahodne na moje chuťové poháriky. Spravíme kompromis a zjednodušíme
už jednoduché a mäsom nepoznačené geniálne české jedlo. Ladies and
gentlemen ... Bramboračka!
3 porcie / príprava 30 minút |
Čo na to?
1 mrkva
1 petržlen
1 menšia cibuľa
kúsok zeleru
2 brambory
sušené huby
cesnak (ideálne nie čínsky!)
olej
1 lyžica hladkej múky
soľ, korenie
majoránka
bobkový list a drvený kmín
Ako na to?
Cibuľa, mrkva a petržlen tvoria základ celej dobroty.
Speníme ich na oleji, zasypeme múkou. Tú si pri tomto recepte nedokážem
odpustiť, keďže „jíška“ je zlatý poklad českej kuchyne a bez nej by
lyžicka v ničom nestála. Pridáme vodu. Po zasyčaní (to už poznáme) pridáme
ešte nakrájané zemiaky, kúsok zeleru (ten je tu len pre chuť, na vyvarenie),
vopred namočené huby, osolíme, pridáme bobkový list a necháme povariť cca
20 minút, nech všetko pekne zmäkne.
Po vyššie uvedenom čase, prichádza na rad cesnak. Prosím,
neurážajte toto jedlo čínskou napodobeninou cesnaku. Ten český, stojí za to a stačí
ho aj jeden strúčik. Tak ho tam nastrúhajte. Končíme s korením, kmínom a riadnou
ranou majoránky (nešetriť!!! 3 lyžičky povinne), „ať to tady zavoní“ a prípadne
ešte dosolíme.
Bramboračka na svete!
Ak sa už nie je na čo v živote spoľahnúť na jedno sa môžete určite. Kombinácia BRAMBORY-MAJORÁN-ČESNEK funguje od kedy je svet svetom a funguje spoľahlivo.
Ak sa už nie je na čo v živote spoľahnúť na jedno sa môžete určite. Kombinácia BRAMBORY-MAJORÁN-ČESNEK funguje od kedy je svet svetom a funguje spoľahlivo.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára