4 porcie/ príprava cca 60 minút |
Čo na to?
2 párky (najlepšie aspoň s nejakým podielom mäsa :-D )
250 g suchého hrachu
1 bobkový list
1 mrkva
¼ zeleru
½ cibule
3 strúčiky cesnaku
korenie, soľ
olej
majoránka
Ako na to?
Vás, čo máte málo času musím
vopred varovať. Radšej si uvarte vifón alebo cesnačku. Na hrach budeme čakať od
noci do rána (skoro ako na chlapa). Hrach je potrebné večer pred varením
prepláchnuť a namočiť do dostatočného množstva vody, nechať ho na pokoji
celú noc! Ráno sa zľaknete, kedy sa tak zázračne stihol zväčšiť. Ale tu končí
celá veda, vážení! Hrach je oddýchnutý, zmäkol
(z pohľadu na kuchára to nebude) a je pripravený obetovať sa pre dobro
Vašej fantastickej polievky. Necháme ho variť tak 15 minút s bobkovým listom,
medzitým si nakrájame mrkvu na kolieska, zeler na menšie kúsky a očistíme cibuľu.
Po vyššie zmienenej štvrťhodinke tam pridáme zeleninku, soľ, korenie. Necháme povariť
ešte takých 20-25 minút, až uvidíme, že má hrach už varienia tak akurát dosť.
Vtedy sa opäť chopíme mixéru (nezabudnite vybrať bobkový list). Celé to
rozmixujeme, pridáme cesnak, na oleji osmažené párky (vegetariánska alternatíva
– tofu), dochutíme majoránkou, prípadne citrónom/octom. Kto má ešte 5 minút
čas, vyrobí aj chrumkavé krutóny z chleba (osmažením nasuchej/naolejovanej
panvici), ktoré sú už len bonusom. Nezaručím Vám, že po nej budete hovoriť
dederónsky, ale určite si pridáte ešte jednu varešku.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára