piatok 22. februára 2013

Dederónska hrachovka

Zaspomínala som trochu na časy školskej jedálne na ZŠ, kde sa pani kuchárky snažili a chutne varili snáď všetko. Nevídaný jav, ale bolo to tak. Na obedy som sa stále tešila, dlhé hodiny od rána mi pomohla prečkať resanková desiata :-D Najviac som milovala tie ich chrumkavé šišky, parené buchty obalené v čokoláde a z polievok....ach, frankfurtskú. Ale tú poctivú z párkov a suchého hrachu. Keď mi tečúce slinky už nedovolili pokračovať v spomienkach, ale konať, dala som sa do pátrania ingrediencií a ich správneho pomeru. Chce to s hrachom trochu trpezlivosti, ale on sa vám odmení svojou skvelou chuťou.


4 porcie/ príprava cca 60 minút

Čo na to?

2 párky (najlepšie aspoň s nejakým podielom mäsa :-D )
250 g suchého hrachu
1 bobkový list
1 mrkva
¼ zeleru
½ cibule
3 strúčiky cesnaku
korenie, soľ
olej
majoránka

Ako na to?

Vás, čo máte málo času musím vopred varovať. Radšej si uvarte vifón alebo cesnačku. Na hrach budeme čakať od noci do rána (skoro ako na chlapa). Hrach je potrebné večer pred varením prepláchnuť a namočiť do dostatočného množstva vody, nechať ho na pokoji celú noc! Ráno sa zľaknete, kedy sa tak zázračne stihol zväčšiť. Ale tu končí celá veda, vážení!  Hrach je oddýchnutý, zmäkol (z pohľadu na kuchára to nebude) a je pripravený obetovať sa pre dobro Vašej fantastickej polievky. Necháme ho variť tak 15 minút s bobkovým listom, medzitým si nakrájame mrkvu na kolieska, zeler na menšie kúsky a očistíme cibuľu. Po vyššie zmienenej štvrťhodinke tam pridáme zeleninku, soľ, korenie. Necháme povariť ešte takých 20-25 minút, až uvidíme, že má hrach už varienia tak akurát dosť. Vtedy sa opäť chopíme mixéru (nezabudnite vybrať bobkový list). Celé to rozmixujeme, pridáme cesnak, na oleji osmažené párky (vegetariánska alternatíva – tofu), dochutíme majoránkou, prípadne citrónom/octom. Kto má ešte 5 minút čas, vyrobí aj chrumkavé krutóny z chleba (osmažením nasuchej/naolejovanej panvici), ktoré sú už len bonusom. Nezaručím Vám, že po nej budete hovoriť dederónsky, ale určite si pridáte ešte jednu varešku.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára