piatok 22. februára 2013

Prečo povedať múke bye-bye...

http://saporiericette.blogosfere.it
Nevravím, že nemám rada poriadne hustú sýtu fazuľovicu, ale v poslednej dobe sa toho veľa navravelo o múke a cukre, ako o veľkých výkričníkoch v našej strave každodennej. Áno, nepočúva sa to dobre, veď aj naše staré mamy urobili do každého jedla silnú zápražku z múky, zamiesili na chleb, kysnuté koláče a všetko riadne sladké, teplé a múčne. Keď to tak robili oni a my sme si na to zvykli, prečo to teraz meniť?
Dovolila som si tu skopírovať pár múdrych vetičiek z článku na stránkach http://dia.hnonline.sk.

Vedeli ste, že aj obyčajná múka je len vynálezom modernej doby? To, čo kedysi Slovania nazývali chlebom, bola nekvasená ražná placka. Samozrejme celozrnná, pretože iná múka sa v minulosti nepoužívala. Dnes je situácia úplne iná. „Zohnať celozrnný produkt je veľmi problematické. V bežnom obchode sa vlastne taký nevyskytuje,“ tvrdí MUDr. Ruttkay. Dlhodobá konzumácia jedál z bielej múky má pritom negatívny vplyv na naše zdravie. Okrem toho, že vedie k prekysleniu, ochudobňuje o vitamíny a minerály.
„Stravovací model, ktorý je bežný na Slovensku a aj v ostatných civilizovaných krajinách je založený na bielej múke, mäse na rôzne spôsoby, mlieku, vajciach, stužených tukoch a cukre. Konzumácia týchto jedál vedie k prekysleniu organizmu, k zvyšovaniu cholesterolu a nárastu nadváhy a obezity, čo je dnes aktuálne už aj u detí,“tvrdí MUDr. Ľubomír Ruttkay. Mäso, mlieko, múka, cukor, soľ či vajíčka sú považované za základné potraviny. Ako by mohli byť nezdravé a ako by sme mohli žiť bez nich? Problém týchto potravín nie je v nich samotných, ale v tom, ako ich moderný človek konzumuje. Mäsa jeme priveľa a bez dostatočného množstva zeleniny.
Biela tekutina v tetrapackových krabiciach sa svojim zložením len málo podobá tomu, čo naši predkovia nazývali mliekom. Keď k tomu pridáme množstvo cukru, soli, najrôznejších chemických konzervačných látok a iných „éčok“, dávame svojmu organizmu poriadne zabrať. „Pri strave s bežným zložením človek neprijíma dostatok látok, ktoré pôsobia zásadotvorne, čo je predovšetkým čerstvá zelenina a väčšina ovocia. V dôsledku prekyslenia sa zvyšuje náchylnosť na infekcie, výskyt plesňových ochorení a uľahčuje sa rozvoj cukrovky 2. typu. Prekyslenie vedie aj k tomu, že sú ľudia unavení, často ich bolí hlava, majú problémy s nafukovaním a podobne. Takéto ťažkosti sa dnes považujú za normálne, ale nemalo by to tak byť a po zmene stravy vymiznú,“ dodáva odborník na výživu.

Nechcem mudrovať, ani nič podobné. Len sa podeliť o tieto postrehy s vami. Sama na to po tej dlhej dobe s bielym pečivom a hustými polievkami musím ísť zľahka. Ale minimálne pri polievkach nie je vôbec ťažké nahradiť bielu múku kukuričnou, zemiakom, alebo zahusťovať mixovaním zeleniny.

Nabudúce niečo málo o cukre :-) Dovtedy ešte pár dobrých polievočiek...

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára