pondelok 11. februára 2013

Drožďové hara-kiri

Kto nemá rád špenát, nech ďalej ani nečíta. A kto nemá rád droždie a špenát mi asi pošle nepekný list (alebo mail, dnes už je list retroštýl a myslím, že aj nepekný by bol celkom milým prekvapením). Drožďovú polievku som sama dosť dlhú dobu nechápala. Veď droždie patrí tak maximálne do makovníka či do pagáčov. Až núdza na vysokoškolskom internáte ma presvedčila o mojom veľkom omyle. Táto polievočka je podľa mňa veľké labúžo, je zdravá a navyše je aj pekne farebná.

4-5 porcií / príprava 20 min.

Čo na to?

1 kocka droždia
1 kocka bujónu
olej
pol cibule
1 mrkva
1 kocka mrazeného špenátu 
sladká kukurička z konzervy
za hrsť ovsených vločiek
soľ, korenie


Ako na to?

Pripravíme si bujón v litri vody.  Kto je dobrý v multitaskingu zatiaľ aj krája na drobno cibuľku a hádže ju spolu s mrkvou nakrájanou na kolieska na horúci olej osmažiť. Na cibuľku rozdrobíme droždie. Najskôr sa nám všade prilepí, žiadna panika! Po pol minúte sa začne pekne topiť a v tejto fáze už prilievame vývar z bujónu.  Necháme trošku prebublať a pridáme špenátik. Najlepší je ten listový mrazený v kvádroch.  Kým sa v polievke roztopí, odbehneme k fejsbúku dať si nový status, akí sme dnes šikovní v kuchyni. Už to začína vyzerať ako hnedý odvar s riasami, to je správne. Nenechajte sa odradiť. Hodíme k tomu ešte ďalšiu zdravú vec a to ovsené vločky. Tie nám polievku trošku zahustia, aby sme sa vyhli múke. Ešte chvíľočku povaríme. Na koniec ešte ochutíme soľou, korením a pridáme kukuričku. Vyzerá to pre niekoho možno hrozivo, ale je to naozaj veľmi dobrá a zdravá alternatíva nejakej menzovej múkovej polievky J tak dobrú chuť.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára